Valeriu Gheorghiță։ Imunitatea de grup în România este între 30 și 45%

valul IV
Sursa foto: Mediafax

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a afirmat că procentul de imunizare colectivă în România este cuprins între 30 și 45%, în corelație cu rata de vaccinare din țara noastră, precum și cu numărul celor care au trecut prin infecția cu Sars-CoV-2.

În cadrul unei apariții la Digi24 duminică seară, Valeriu Gheorghiță a afirmat că acest procent de imunizare colectivă este justificat de evoluția epidemiologică din țară, precum și de faptul că numărul real de infecții cu Sars-CoV-2 poate fi de două până la cinci ori mai mare decât cifrele raportate. Acest lucru este posibil din cauza faptului că sunt oameni care au trecut prin infecție și care nu au dezvoltat simptome, fie nu au fost raportați sau depistați pozitiv.

Care ar putea fi ținta reală de vaccinare până la sfârșitul verii

Întrebat care ar putea fi ținta reală de imunizare în România până la sfârșitul lunii august, Valeriu Gheorghiță a declarat că până în acest moment, 55% din totalul persoanelor cu vârsta peste 50 de ani a fost imunizată cu cel puțin o doză. Coordonatorul campaniei de vaccinare a afirmat că acest procent ,,se suprapune cu procentul persoanelor vulnerabile, al persoanelor care de la această vârstă în sus au și boli cronice în procente destul de ridicate”.

În plus, Valeriu Gheorghiță a mai adăugat faptul că ,,nu trebuie să uităm de conceptul acesta de imunitate colectivă care se obține ideal și în mod rapid, sigur, eficient prin vaccinare, dar se adaugă și imunitatea obținută prin boala naturală”.

Vaccinarea, soluția pentru evitarea unui nou val de îmbolnăviri

În cadrul discuției de la Digi24, Valeriu Gheorghiță a subliniat importanța vaccinării pentru evitarea unui nou val de îmbolnăviri, mai ales că virusul încă se răspândește activ.

,,Trebuie să înțelegem că virusul este în continuare circulant și dacă nu consolidăm acest răspuns favorabil prin vaccinare, riscăm într-adevăr la o recrudescență a cazurilor și un val patru care s-ar putea să fie destul de important”, a declarat Valeriu Gheorghiță la Digi24.

În plus, acesta a subliniat situația în secțiile de terapie intensivă cu care România s-a confruntat odată cu valul trei al pandemiei, atunci când acestea au fost ocupate la capacitate maximă, mai ales că Sars-CoV-2 este ,,o boală prevenibilă prin vaccinare”.

,,În momentul în care ai cel puțin un vaccin, avem patru, este păcat să nu beneficiem de vaccinare tocmai pentru a evita alte decese, alte drame, restricții”, a conchis Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

Total
0
Shares
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole pe aceeași temă