Ultimele informații cu privire la redeschiderea școlilor. Ministrul educației reiterează nevoia acțiunilor remediale pentru elevii care nu au putut participa la ore

Redeschiderea școlilor reprezintă un subiect de interes sporit pentru România. Ultimele informații furnizate de ministrul educației indică faptul că școlile se vor redeschide pe 8 februarie.
redeshiderea școlilor în 8 februarie
Despre școala online

Sorin Cîmpeanu, ministrul educației, a răspuns îngrijorărilor părinților cu privire la redeschiderea școlilor. Acesta spune că cea mai probabilă dată în care cel puțin o parte dintre elevi se vor întoarce la școală este 8 februarie, odată cu începerea semestrului al II-lea.

Reamintim faptul că în data de doi ianuarie ministrul spunea că își dorește „deschiderea cât mai grabnică a școlilor”.

Citește și: Clarificări în cazul campaniilor de vaccinare din Germania, Belgia și Franța

Cele trei scenarii vehiculate pentru 8 februarie

Reprezentanții părinților din toată țara au comunicat direct cu ministrul Cîmpeanu, iar data convenită de ambele părți a fost luni, 8 februarie. Cele trei scenarii iau în calcul, în primul rând, ușurința cu care profesorii reușesc să transmită informația, prin intermediul internetului, câtre elevi.

  1. Copiii din grădinițe și elevii ciclul primar se vor întoarce în instituțiile de învățământ
  2. Se întorc fizic în instituțiile de învățământ preșcolarii, elevii din ciclul primar și elevii din clasele terminale care trebuie să susțină Evaluarea Națională și Examenul de Bacalaureat
  3. În scenariul al treilea, toți elevii și preșcolarii se vor întoarce fizic în instituțiile de învățământ acolo unde rata de incidență este mai mică.

Replica opoziției

Ca o replică directă asupra informațiilor transmise de Digi24, Alexandru Rafila, fost reprezentant al României la Organizația Mondială a Sănătății și actual parlamentar PSD, a declarat că „îmi pare rău că domnul ministru Cîmpeanu este pus într-o situaţie în care nu are decizia de a hotărî foarte clar, împreună cu ministrul Sănătăţii, să deschidă şcolile.”

„Închiderea şcolii, după cum ştiţi, a fost o măsură care nu a mai fost luată, cel puţin pentru şcolile primare, în niciuna dintre ţările membre ale Uniunii Europene în cursul lunii noiembrie şi în decembrie şi am ajuns în situaţia în care, de aproape un an de zile, copiii nu numai că au un acces limitat la învăţătură, mai ales cei din categorii defavorizate, unii din mediul rural care nu au acces la învăţământ online, dar sunt profund marcaţi în dezvoltarea lor psihosocială ca viitori adulţi pentru că nu pot să interacţioneze unii cu alţii, nu pot să interacţioneze cu profesorii lor”, a mai declarat Rafila.

Ce se întâmplă cu elevii care nu au avut acces la internet

Datele făcute publice de câtre ministrul Cîmpeanu relevă faptul că cel puțin 286.000 de elevi nu au avut acces la internet pe durata pandemiei. În momentul de faţă, raportările la nivelul zilei de vineri sunt următoarele: 237.000 de elevi, respectiv 286.000 de elevi nu au avut acces la mijloace informatice, respectiv internet”, a declarat acesta.

Redeschiderea școlilor poate reprezenta singura modalitate prin care acești elevi să poată avea acces la învățământ. În plus, pentru a contracara efectele dăunătoare ale pandemiei în rândurile elevilor, ministrul propune ore suplimentare sâmbăta.

„Este esenţial să putem relua şcoala în format fizic pentru a evalua ce pierderi au înregistrat elevii, nu din perspectiva a ceea ce a predat profesorul, ci din perspectiva a ceea de a asimilat elevul. E nevoie de o identificare particularizată peste care să intervii cu acţiuni remediale. Am identificat sursele de finanţare a acţiunilor remediale”, a declarat ministrul.

Ministrul a precizat că profesorii vor fi recompensați financiar pentru orele suplimentare pe care le vor petrece la școală.

Simulările pentru Evaluarea Națională și Bacalaureatul vor avea loc

Printr-un comunicat, Ministerul Educației precizează că simulările Evaluării Naționale și ale examenului de Bacalaureat vor avea loc conform programului. De asemenea, în comunicat se precizează că această măsură a fost discutată și adoptată de comun acord cu Consiliul Național al Elevilor.

Mai mult, EduPedu scrie că președintele Consiliului Național al Elevilor a declarat faptul că simulările vor avea loc în perioada martie-aprilie conform calendarului obișnuit.

Calendarul Evaluării Naționale
07 – 11 iunie 2021           Înscrierea la evaluarea națională
11 iunie 2021                 Încheierea cursurilor pentru elevii de clasa a VIII-a
22 iunie 2021                 Limba și literatura română – probă scrisă
24 iunie 2021                 Matematica – probă scrisă
25 iunie 2021                 Limba și literatura maternă – probă scrisă
29 iunie 2021                  Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 14:00)
29 iunie 2021- 30 iunie 2021 Depunerea contestațiilor
4 iulie 2021                     Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor
Calendarul evaluării naționale
Calendarul examenului de Bacalaureat
31 mai-4 iunie 2021Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
4 iunie 2021Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
14-16 iunie 2021Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
16-17 iunie 2021Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
18-23 iunie 2021Evaluarea competențelor digitale – proba D
23-25 iunie 2021Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
28 iunie 2021Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
29 iunie 2021Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
30 iunie 2021Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
1 iulie 2021Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
5 iulie 2021Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12,00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12,00-18,00
6-9 iulie 2021Rezolvarea contestațiilor
9 iulie 2021Afișarea rezultatelor finale
Calendarul examenului de Bacalaureat
Total
6
Shares
2 comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole pe aceeași temă