Testarea rapidă COVID în farmacii. Andreea Moldovan։ ,,Este foarte important ca acest test să fie recoltat corect”

Sursa foto: Unsplash

Medicul Andreea Moldovan, secretar de stat al Ministerului Sănătății, a declarat luni seara, în cadrul unui interviu la Digi24, că testarea rapidă pentru COVID-19 în farmacii ar putea începe într-o săptămână, fiind făcut în paralel și instructajul farmaciștilor.

Recoltarea probelor corect, importantă

Medicul Andreea Moldovan a declarat faptul că ,,este foarte important ca acest test să fie recoltat corect” și că ,,este foarte important ca cei care recoltează aceste teste să facă așa cum trebuie”.

Testarea rapidă în farmacii, practicată și în alte țări

Odată cu știrea despre faptul că toată lumea din Marea Britanie va avea acces gratuit la două teste anti-COVID pe săptămână, secretarul de stat, Andreea Moldovan, a declarat la Digi24 că această inițiativă este dorită și la noi în țară, în farmacii.

Potrivit ordinului Ministerului Sănătății, kiturile vor fi livrate gratuit, însă achiziționarea acestora de către populație va putea fi făcută la un preț stabilit de către farmacii, fiind ,,competitiv și rezonabil”.

Cei în cauză cu siguranță nu și-ar fi recoltat testul atât de corect

,,A fost o situație care mi s-a părut sugestivă, un mic focar de infecție pentru care s-a recoltat acest test antigen rapid. Am fost eu echipată cea care a recoltat aceste teste. Mi s-a spus că cei în cauză cu siguranță nu și-ar fi recoltat testul atât de corect cum am făcut-o eu, pentru că l-am colectat corect, ceea ce n-a fost cel mai plăcut lucru”, a afirmat secretarul de stat.

Medicul Andreea Moldovan a mai declarat faptul că testul nu trebuie efectuat ,,neapărat până la lacrimi, dar respectând toate indicațiile și având tehnica deja dobândită.”

Testarea rapidă în farmacii, facilă populației

,,Ordinul este deja în transparență decizională pe site-ul ministerului. Se dorește ca testele să fie accesibile astfel încât persoanele care au cea mai mică suspiciune de infecție COVID, au minime simptome, să poată să-și facă acest test într-un mod simplu, la îndemână, fără să aștepte foarte mult”, a completat secretarul de stat.

Farmaciștii, doritorii acestei modalități de testare

,,De la început au fost mulți farmaciști care și-au exprimat dorința să testeze. Tot acest proiect a pornit din colaborarea cu Colegiul Farmaciștilor și cu mai multe asociații de farmacii din țară, în colaborare cu Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România și Ministerul Sănătății”, a adăugat medicul Andreea Moldovan.

În plus, secretarul de stat a declarat că training-ul merge în paralel cu dezbaterea publică a ordinului Ministerului Sănătății, iar ,,materialele informative sunt în curs de finalizare”. Vor fi disponibile și ,,clipuri cu modalitatea de testare și se va face un instructaj online care să vină cu răspunsurile care pot să apară din partea farmaciștilor”, a completat medicul Andreea Moldovan. 

Total
2
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole pe aceeași temă