Studenții clujeni ies în stradă: „Gratuitatea pe trenuri este dreptul nostru”

Studenții clujeni vor protesta în urma deciziei luate de noul Guvern cu privire la gratuitatea pe trenuri. Prim-Ministrul Florin Cîțu declara acum o zi că studenții nu vor mai putea circula gratis cu trenul, având doar o reducere de 50%. Această decizie a fost luată pentru a acoperi deficitul bugetar.

Nemulțumiți în legătură cu decizia luată de noul Guvern, studenții din Cluj vor ieși în stradă pentru a se îndrepta situația.

„Am văzut deseori cum clasa politică neglijează studenții din România. Știm cu toții cât de puțin se investește în educație. Astfel, simt în momentul actual că Guvernul doar își dorește să ne îndepărteze de către clasa politică și acest lucru nu este facil pentru niciunul dintre noi.


Reducerea subvenției pentru transportul feroviar reprezintă unul dintre cele mai importante beneficii de care studenții se bucură în momentul actual. Astfel de reformă financiară nu trebuie să înceapă cu studenții deoarece există alte domenii care nu ar trebui finanțate în prezent.


Îmi doresc să se țină cont de faptul că această subvenție crește echitatea accesului la învățământul superior și încurajează studenții să participe la evenimente de dezvoltare profesională și didactice. De asemenea, această politică de subvenție ajută la promovarea transportului alternativ sigur și care nu aduce foarte multe prejudicii mediului înconjurător.


De aceea, nu doresc o reformă financiară care să afecteze într-un mod negativ studenții din România. Cerem transparență, politici educaționale și financiare pentru problemele și prioritățile studențești ale anului 2021.

Cer Guvernului să fie alături de noi și să ne arate că merită să mergem la vot în următorii ani. Nu cred că noi suntem o piedică în dezvoltarea statului român”, a explicat Vrabie Tudor Matei, Subprefect al Studenților UBB, Linia Română.

Consiliul Studenților din Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, împotriva măsurii

„În contextul discuțiilor privind limitarea transportului feroviar gratuit pentru studenți, lansate de către Premierul Florin Cîțu, ne exprimăm dezacordul și solicităm încetarea oricărei inițiative în acest sens. Considerăm că revenirea la situația anterioară introducerii gratuității, și anume reducere de 50% în limita a 24 de călătorii pe an, ar avea următoarele consecințe:

– împovărarea bugetului studenților, deja afectat de situația economică generată de pandemie;

– creșterea abandonului școlar din cauza dificultății de deplasare de la localitatea de domiciliu și localitatea de studiu;

– inegalitate de șanse, întrucât ar diminua posibilitatea de mobilitate a studenților;

– ridicarea unor obstacole pentru studenții cu o situație economică precară”, se arată în comunicatul transmis de CSUBB.

Acțiunea din municipiul Cluj-Napoca va avea loc în fața prefecturii în ziua vineri, 12 februarie, între orele 10.00-13.00.

Astfel de manifestări au fost anunțate în toate orașele mari din România.

Total
2
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole pe aceeași temă