Se construiește un nou cămin în Cluj-Napoca pentru studenți. Proiectul aparține Universității Babeș-Bolyai

Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca are cel mai mare număr de studenți din Cluj-Napoca. Acum caută să își extindă numărul căminelor pentru a-i putea primi pe toți în cazare.
Universitatea Babeș-Bolyai
Universitatea babeș-Bolyai. Foto: Ștefan Chețan

Universitatea Babeș Bolyai (UBB) Cluj-Napoca propune construirea unui nou cămin pentru studenți în campusul Hasdeu. Inițiativa vine în urma faptului că este cea mai mare universitate a țării, cu peste 40.000 de studenți (licență/master/doctorat) prezenți fizic pe parcursul întregului an universitar numai în Cluj-Napoca. Proiectul este susținut de UBB Goes Green.

UBB Goes Green

„UBB Goes Green” este un program oficial și formal care va face construcția și va amenaja împrejurimile acesteia luând în calcul cele mai avansate tehnologii verzi și de dezvoltare urbană modernă, în urma unui concurs public de proiecte, ai cărui termeni vor fi de asemenea dezbătuți public.

Astfel, UBB Cluj va ține cont de aceasta și în cazul construcțiilor noi pe care le va realiza, inclusiv a noului cămin studențesc propus a fi realizat în Campusul Hașdeu.

Ce spune rectorul despre subiect?

„Studenții sunt una din comunitățile care dezvoltă orașul, astfel că ei trebuie să aibă acces la facilități moderne și mai ieftine de cazare, într-un oraș tot mai scump. Altfel, avantajele competitive ale orașului și renumele de “oraș academic” sunt puse la risc. Și unde este mai natural să construiască UBB un cămin pentru studenți, dacă nu în campusul de cămine pentru studenți?”, subliniază rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, adăugând că „este evident, că UBB, prima universitate din țară care a angajat un program oficial și formal “UBB Goes Green”, va face construcția și va amenaja împrejurimile acesteia luând în calcul cele mai avansate tehnologii verzi și de dezvoltare urbană modernă, în urma unui concurs public de proiecte, ai cărui termeni vor fi de asemenea dezbătuți public.

UBB are deja această experiență, când construcția complexului AVALON (str. Republicii nr.37) a generat inițial suspiciuni similare legate de mediu/dezvoltare urbană, dar în final a devenit un model de construcție urbană în „paradigma verde””.

Declarația Prefectului studenților

„Construcția unui nou cămin în Campusul Hașdeu este o nevoie a studenților așteptată de ani de zile. Acest cămin ar contribui la dezvoltarea Universității prin atragerea de noi studenți la Cluj odată cu creșterea oportunităților de studiu pe care Universitatea Babeș-Bolyai le oferă.

Dezvoltarea rapidă a Clujului a determinat o creștere excesivă a prețurilor chiriilor, astfel căminul ar rezolva o serie de probleme sociale cu care se confruntă studenții. Studenții reprezentanți se confruntă anual cu problema numărului mare de solicitări pentru locurile de cămin ale Universității, dintre care un număr destul de mare rămân nerezolvate din cauza lipsei spațiului suficient de cazare.

În ceea ce privește protejarea mediului, studenții sunt parteneri ai platformei UBB Goes Green, anual contribuim la plantarea de arbori și la întreținerea spațiului verde pe care Universitatea Babeș-Bolyai îl deține”, afirmă Ionuț Zbranca, prefectul studenților din Universitatea Babeș-Bolyai.

Total
28
Shares
1 comentariu
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole pe aceeași temă