S-au împlinit 44 de ani de la cutremurul din 1977

Acum 44 de ani, România a fost zguduită de e un seism cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter, cu o durată de circa 56 de secunde. Pagubele materiale la nivel național au fost cumplite, 35.000 de locuințe au fost distruse, majoritare fiind în capitala României, unde 33 de clădiri s-au prăbușit.

Cum s-a desfășurat

Pe data de 4 martie 1977, la ora 21:21, într-o zi de vineri, s-a produs seismul și a avut durata de 56 de secunde. Epicentrul cutremurului a fost localizat în zona Vrancea, care este cea mai activă zonă seismică din România.

Unda de șoc s-a simțit aproape în toți Balcanii. Cea mai puternică replică s-a produs pe data de 5 martie la ora 02:00, la adâncimea de 109 km. Acest cutremur s-a simțit în aproape toată Europa de Sud-Est și în partea de nord, până în Moscova și Sankt Petersburg.

Bilanțul după sumbrul eveniment

Bilanțul final după cutremur a fost de 1.570 de morți. O marte parte din persoanele care au murit erau din București, aproape 1.391. La nivel național, peste 11.300 de oameni au fost răniți.

Printre victimele care și-au pierdut viața atunci se numără următoarele personalități, actorul Toma Caragiu, regizorul Alexandru Bocăneț sau cântăreața de muzică ușoară Doina Badea.

Și în Bulgaria numărul persoanelor care au murit a fost destul de mare, 100 de persoane și-au pierdut viața în urma tragicului eveniment.

Toma Caragiu, Alexandru Bocăneț și Doina Badea

Ora 19:30, Toma Caragiu îl sună pe regizorul Alexandru Bocăneț pentru a îi da de veste că se află acasă, în București și îl așteaptă să discute despre viitoarele proiecte, dar și despre filmul în care Toma era protagonist.

La 20:30, regizorul sosește acasă la Toma Caragiu, fericit și gata să sărbătorească ieșirea din laborator a filmului la care au colaborat, „Gloria nu cântă”.

Aproape o oră mai târziu, la 21:21, are loc sumbrul eveniment, iar Bucureștiul se cutremură apocalipitic.

Cântăreața de muzică ușoară, Doina Badea, plecase de acasă pentru că avea de cântat la restaurantul Cina, a povestit Angela Similea. Însă, nu a mai apucat să ajungă nicăieri, blocul din care aceasta ieșise a căzut peste ea, spulberând-o.

 „Din cate știu, Doina pleca la spectacol, a ieșit din bloc și în momentul în care a pus piciorul pe trotuar a început cutremurul.  A realizat că e un cutremur puternic și s-a întors, ca orice mamă, să-și apere copii, aflați sus, cu tatăl. Nu a mai ajuns acolo. Soțul a fost găsit îmbrățișat în moarte cu cei doi băieți, iar ea n-a mai fost găsită niciodată… în afară de o mână, recunoscută după verighetă… restul… nu se știe…” a declarat Angela Similea în anul 2010 în cadrului emisiunii Happy Hour.

Editor: Topoliceanu Larisa

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole pe aceeași temă