Sorin Cîmpeanu și educația sexuală în școli

Sorin Cîmpeanu, ministrul educației, afirmă că orele de educație sexuală ar trebui și ar putea fi incluse într-un modul mai larg în școli. Modulul despre care acesta vorbește ar putea să includă și educația rutieră și financiară. De asemenea, acesta propune ca elevii să participe la aceste ore ca în cazul celor de religie. Mai exact, toți elevii să fie înscriși, iar ulterior să fie retrași cei ai căror părinți nu sunt de acord.

În cadrul știrilor de la Digi24, Sorîn Cîmpeanu a comentat o declarație oferită pentru DigiFm de către fostul ministrul al educației, Daniel Funerariu. Acesta afirma că încă din anul 2017 există dat un ordin prin care educația sexuală s-ar face în timpul orelor de bilogie.

Declarația lui Daniel Funerariu

„Nu e nevoie de nicio lege. Ceea ce citesc acum e în ordinul de ministru 3393 din 2017. Citat: Se vor preda la biologie clasa a VII-a elemente de igienă și de prevenire a îmbolnăvirilor sistemului repoducător la om, infecții cu transmitere sexuală. 2. Trebuie discutat ceea ce e comportament sexual iresponsabil, întreruperi de sarcină, sarcina nedorită, în scopul identificării comportamentelor de risc și formularea de concluzii. De exemplu: formularea unor reguli de igienă, stil de viață sănătos pe baza informațiilor extrase din surse de documentare privind funcția de relație și reporducere. În acest moment avem acest lucru în ordinul 3393. Deci, avem în școală tot ce trebuie, problema adevărată nu este că nu avem legi, ci că nu se face ceea ce ar trebui să se facă”, a declarat Daniel Funeriu pentru DigiFM.

Ce afirmă actualul ministru al educației

„Ministrul Funeriu are perfectă dreptate cu prevederile ordinului de ministru, însă acum problema a fost ridicată la nivel de lege, legea este mult peste ordinul de ministru. Trebuie găsit un răspuns la legea care este acum în Parlament. Componenta de educație sexuală este extrem de importantă în acest fel, predată echilibrat, adecvat vârstei și de către persoane cu competențe – profesorul de biologie sau cadre medicale”, a declarat acesta pentru Digi24.

De asemenea, Sorin Cîmpeanu afirmă că în momentul actual în școli există disciplina de educație sanitară, care este foarte echilibrată. Această materie pornește de la cele mai simple noțiuni, inofensive, adaptate în contextul unor elevi de clasa a V-a. Totuși, educația sanitară este o disciplină opțională în România, astfel că un număr redus de elevi o parcurg. Conform declarației lui Sorin Cîmpeanu, un număr între 6 și 9% de elevi aleg să urmeze aceasta materie.

„Va trebui să găsim și un răspuns integrat în nevoia de simplificare a curricumului. Ar putea fi, de exemplu, un modul de educație pentru viață, în care să fie incluse etapizat educație sexuală, educație sanitară, educație de prim ajutor, alimentație rațională, educație juridică, rutieră, financiară. Toate aceste componente nu au un curriculum atât de vast ca să justifice o oră pe săptămână. Modul de educație pentru viață să fie predat pe fiecare componentă de către specialiști poate fi o soluție. Educația sexuală trebuie să se găsească în acel modul, pentru că numărul mamelor de 11-14 ani e greu de comentat”, a mai declarat ministrul educației.

Ministrul propune ca orele de educație sexuală să fie realizate doar cu acordul părinților, metodă folosită și în 2015 pentru orele de religie.

Sursa: Digi24.

Total
1
Shares
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole pe aceeași temă