Ministrul Culturii, despre organizarea evenimentelor în aer liber, precum Untold sau EC։ ,,Să avem niște reguli clare care să permită desfășurarea unor astfel de evenimente”

Festivalul Untold. Sursa foto: Facebook Untold

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, afirmă că evenimentele medii și mari în aer liber ar putea fi organizate numai în baza prezentării unei dovezi care să ateste faptul că participantul la eveniment a fost vaccinat împotriva COVID-19, a efectuat un test RT-PCR al cărui rezultat este negativ sau a trecut prin boală și poate face dovada printr-un document.

În cadrul unei intervenții telefonice la Digi24, Bogdan Gheorghiu a declarat că poartă discuții cu oficialii Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) și cu operatorii culturali în vederea reluării organizării evenimentelor medii și mari în aer liber.

Declarațiile Ministrului Culturii în vederea organizării evenimentelor în aer liber

,,Noi avem câteva propuneri pe care le vom înainta. Avem în vedere pentru accesul participanților la eveniment ori prezentarea unei adeverințe de vaccinare, ori prezentarea unui test negativ, ori prezentarea unui document medical care să ateste că participantul a trecut prin această boală și are deja anticorpii formați. Analizăm inclusiv varianta prin care operatorii culturali să aibă la intrare un centru de testare rapid”, a precizat ministrul.

În cadrul intervenției telefonice la Digi24, Bogdan Gheorghiu și-a exprimat speranța ca, odată va veni vremea potrivită în vederea organizării evenimentelor medii și mari în aer liber, ,,să avem niște reguli clare care să permită desfășurarea unor astfel de evenimente”.

Cum adoptă marile țări europene organizarea evenimentelor în aer liber

,,Dacă ne uităm în restul Europei, în Marea Britanie festivalurile ar începe undeva prin luna iunie, iar Olanda și-a propus ca acestea să fie deschise undeva prin luna iulie. Așadar, suntem şi noi în aşteptare legat şi de proiectul celor de la Comisia Europeană vizavi de paşaportul verde digital. Această comisie a anunţat că va prezenta public pe 17 martie o variantă. Iată că sunt mai multe componente de care depinde o discuţie finală în acest sens. Odată cu venirea vremii potrivite pentru evenimente în aer liber, eu sper să fim într-o fază în care să avem nişte reguli clare care să permită desfăşurarea unor astfel de evenimente”, a declarat Ministrul Culturii pentru Digi24.

În plus, Bogdan Gheorghiu a subliniat faptul că instituția pe care o conduce pledează pentru lipsa unei limite de spectatori, ,,în cazul în care toată lumea care a intrat acolo ori vaccinată, ori testată, ori imunizată”.

Cum se desfășoară evenimentele în acest moment

,,În momentul de față, evenimentele în aer liber, cât și cele din interior sunt limitate la 500 de persoane. În momentul în care vom avea o rată de vaccinare care ne va da motive să fim optimiști, atunci, repet, noi vom pleda pentru eliminarea acestei limite”, a susținut Bogdan Gheorghiu.

Sursa foto: Facebook Untold

Editor։ Diana Nunuț

Total
2
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole pe aceeași temă