Iohannis: nu există altă soluție în afară de a impune acțiuni severe

Klaus Iohannis a făcut în această seară mai multe declarații cu privire la teme importante ce afectează România. Printre acestea se numără criza de coronavirus, alegerile din Republica Moldova și alegerile parlamentare din România. Președintele a declarat că este imperioasă organizarea alegerilor în țară întrucât PSD-ul reprezintă o „frână de mână trasă”. Știre în curs de actualizare.

Declarațiile președintelui Iohannis

Se vor impune noi restricții

„Întreaga Europă se află într-un moment dramatic. Este evident că virusul se răspândește acum mai puternic, mult mai puternic decât în primăvară. State europene care peste vară au avut valori reduse de îmbolnăvire, sunt acum în pragul unei mari crize sanitare. Până când nu vom avea un vaccin eficient nu există o altă soluție decât impunerea unor noi măsuri restrictive severe pentru a plafona curba infectărilor. Aceasta este singura strategie funcțională și este adoptată de toată țările unde se înregistrează o explozie de cazuri noi de îmbolnăvire”

Este imperativ să evităm blocarea spitalelor

„România se confruntă cu o situaţie complicată, iar retricţiile aflate în vigoare de ieri au un singur scop: protejarea populației și reducerea numărului de cazuri şi a presiunii uriașe care apasă pe personalul sanitar. Este imperativ să evităm blocarea spitalelor și să să dăm şansă la tratament tuturor celor bolnavi. Fie că suferă de COVID-19, fie că suferă de alte afecțiuni. E absolut de înţeles că măsurile nu sunt populare, produc supărare, și sunt greu de acceptat după un an în care ne-am schimbat radical modul de viaţă, iar existența noastră, a tuturor, a fost puternic afectată.”  

Lupta cu pandemia este un test al solidarității

„Din păcate, din cauza virulenţei acestui virus am văzut că reglementările mai puţin restrictive s-au dovedit insuficiente. Suntem într-un moment în care nu este vorba doar de fiecare dintre noi în parte, ci de noi toți la un loc. Lupta cu pandemia este şi un test al solidarităţii pe care suntem obligați să îl trecem.

Veștile privind apariția cât mai rapidă a unui vaccin sunt destul de bune în acest moment, dar trebuie să rămânem în continuare realiști și să înțelegem că mai sunt încă de parcurs câteva etape până la vaccinarea propriu-șiză. Din fericire, grație mecanismului european din care face parte, România va beneficia în mode echitabil de aceste vaccinuri. Avem deja o vaccinare anti-covid și sunt stabilite obiectivele și activitățile pentru implementarea acestora. Am discutat astăzi şi despre posibilitațile de stocare şi distribuţie pentru diferite tipuri de vaccinuri și am stabilit instituțiile responsabile în acest sens”

De vaccin va beneficia inițial tot personalul din domeniul sănătății

„Precizez din nou că de vaccin va beneficia iniţial tot personalul din domeniul sănătăţi şi persoanele cu cel mai mare risc de a face forme severe de boală. Este esențial să avem o bună comunicare a măsurilor atât către personalul medical cât și către cetățeni. De aceea cred că o campanie de vaccinare anti-covid bine organizată, planificată și comunicată eficient ne va da șansa de a ne întoarce mai repede la normalitatea pe care ne-o dorim cu toții”, a declarat președintele.

Turul II al alegerilor din Republica Moldova

„M-am bucurat să văd în primul tur un vot al cetățenilor pentru candidata Maia Sandu. Acesta fiind, de fapt, un vot în favoarea unei evoluții democratice ireversibile a Republicii Moldova pe care România a susținut-o permanent și o susține fără rezerve. Am subliniat mereu că drumul spre Europa este unul al progresului cu reforme curajoase, în special în domeniul justiției și prin consolidarea democrației. România va continua să sprijine Republica Moldova”, a mai declarat președintele

PSD, o frână de mână mereu trasă

Întrebat de părerea lui despre alegeri Klaus Iohannis a răspuns că în România există două probleme, una este pandemia, iar calaltă este reprezentată de politic.

„Vedeţi că, din nefericire, avem două probleme grave: una de sănătate publică, care e pandemia. Între timp am învăţat multe despre virus, ştim ce măsuri se pot lua pentru încetinirea virusului. Pandemia va fi rezolvată doar când vom avea un vaccin”, a declarat președintele.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole pe aceeași temă