Iohannis anunță renunțarea la mască în exterior și eliminarea restricțiilor de noapte

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat că prima etapă de relaxare a restricțiilor începe chiar din acest weekend. Din data de 15 mai, conform deciziei luate astăzi, portul măștii în aer liber, cu anumite excepții, nu va mai fi obligatoriu, iar restricțiile de circulație pe timp de noapte vor fi scoase.

,,Am pregătit un calendar cu măsuri de relaxare, care cuprinde întreaga perioada de vară, ne pregătim de relaxare. (…) Vom avea o relaxare pas cu pas, relaxările sunt condiționate de evoluția pandemiei și gradul de vaccinare” , a spus șeful statului într-o declarație de presă susținută la Palatul Cotroceni.

Primele măsuri de relaxare, în vigoare din 15 mai

Primul punct din calendarul de relaxare a măsurilor este 15 mai, când se va renunța la obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile exterioare, însă cu anumite excepții. În continuare, se va menține obligativitatea purtării măștii în zonele aglomerate precum târguri, piețe sau stațiile de transport public în comun.

Tot în acest weekend vor fi ridicate restricțiile de circulație pe timp de noapte. Klaus Iohannis a mai precizat faptul că nici magazinele nu vor mai avea programul de funcționare limitat.

O altă măsură vizată în prima etapă a relaxării măsurilor este desfășurarea activităților sportive în aer liber. Acestea ,,vor putea fi posibile cu 25% din locuri ocupate, cu spectatori”, a mai adăugat șeful statului.

În ceea ce privește regimul de funcționare a școlilor, se așteaptă ca, în curând, majoritatea acestora să intre în scenariul verde, iar elevii să învețe în totalitate în regim față-în-față. ,,E foarte probabil ca anul școlar să se încheie cu toți elevii în școală”, a mai declarat șeful statului.

Evenimente cu un număr mai mare de participanți, posibil de la 1 iunie

Începând cu data de 1 iunie, Klaus Iohannis a declarat faptul că vor putea fi luate măsuri de relaxare a restricțiilor și la interior, însă acest lucru va fi posibil în funcție de evoluția campaniei de vaccinare din țară.

O primă măsură ar viza organizarea nunților, botezurilor sau mese festive cu 50 de participanți în interior și 70 de persoane în exterior. Totuși, ,,dacă organizatorul garantează că TOATE persoanele care participă sunt vaccinate, se renunță la restricționarea numărului de participanți“, a adăugat Iohannis, Numărul participanților la un eveniment va crește gradual de la 1 iulie și 1 august, în funcție de evoluția epidemiologică.

,,În interior vom avea de asemenea relaxări care încep, majoritatea, din 1 iunie, când va crește capacitatea de cazare, capacitatea de servire în restaurante”, a mai declarat Iohannis în cadrul declarației de presă.

Total
29
Shares
1 comentariu
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole pe aceeași temă