De astăzi, studenții nu mai au gratuitate la CFR

Locomotivă în gară. Sursa Foto: CFR Călători

Astăzi intră în vigoare dispozițiile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 8/2021. De acum, studenții nu mai au gratuitate pe tren. Ei trebuie să plătească 50% din valoarea biletului. Totuși, studenții care studenții orfani și studenții din centrele de plasament vor continua să beneficieze de gratuitate.

Pe aceeași temă: Organizaţiile studenţeşti îi solicită Avocatului Poporului să atace la CCR ordonanţa eliminării gratuităţii pe calea ferată

Studenții au cerut atacarea legii la CCR

Liderul Ligii Studenților mai spune că suma de 100 de milioane de euro, echivalentul a 0.01% din PIB nu reprezintă o modalitate validă de „salvare a economiei”. „Vom sesiza Avocatul Poporului în vederea atacării ordonanţei la Curtea Constituţională a României (CCR) pentru a opri această greşeală a guvernului prin care vor fi afectaţi nu doar studenţii, dar şi sistemul de învăţământ superior românesc în ansamblul său”, mai adaugă Alexandra Druțu.

„Am solicitat Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională a României pentru a analiza și problemele constituționale evidente – amintesc faptul că nu există o situație extraordinară și urgența nu este în niciun fel motivată în cuprinsul OUG. Chiar Guvernul vorbește în preambulul ordonanței de urgență de situația precară a studenților ca justificare pentru altă măsură din OUG, după care elimină transportul feroviar gratuit. Pe această din urmă temă, Guvernul nu oferă nici măcar o justificare de formă, nimic”, susține președintele ANOSR.

Până acum, cerința nu s-a fructificat, iar legea a intrat în vigoare.

Ce spune premierul Florin Cîțu despre subvenție

„Nu există nimic gratuit pe lumea asta”, declara în februarie premierul Florin Cîțu, menționând că România este singura țară din Uniunea Europeană, înafară de Luxemburg, care oferea o astfel de gratuitate.

„Vorbim de o subvenţie. Aş reveni la ceva ce am mai spus, eu vreau să reaşez economia pe principii liberale. Vrem să creăm motivaţii ca oamenii să investească, oamenii să îşi dorească un loc de muncă, vrem ca oamenii să fie mai performanţi. În acelaşi timp, vreau să spun un lucru, nu există nimic gratuit pe lumea asta. Atunci, fiecare subvenţie care pleacă de la buget eu o analizez prin două filtre: costul de oportunitate, dacă există altceva pe care l-aş putea face mai profitabil şi vorbim de orice subvenţie de la buget, şi impactul acelei subvenţii, pentru că sunt şi subvenţii pe care le dăm şi au un impact pozitiv în economie”, a explicat premierul.

Total
0
Shares
1 comentariu
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole pe aceeași temă