Clujul face pași repezi spre digitalizare

Dan Tarcea, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, a afirmat marți la un post de radio local despre „digitalizarea” primăriei. Acesta a subliniat importanța acestei transformări, declarând faptul că „Digitalizarea este inima oricărei administrații locale. De la data de 16 iunie, Primăria Cluj-Napoca a devenit prima Primărie digitală din România.

„Suntem prima primărie digitală din România, iar primul avantaj este pentru cetățean: el va economisi timp, nu se va mai deplasa la primărie și nu va mai interacționa cu un funcționar care poate a avut o zi proastă”, a declarat viceprimarul în cadrul emisiunii radio.

Viceprimarul a precizat că digitalizarea vine totodată cu o serie de responsabilități, pentru cetățenii orașului Cluj-Napoca, care acum au posibilitatea de a efectua online plata taxelor și impozitelor ori a locurilor de parcare. Conform acestuia, la momentul actual, 55% din documentele externe și 85% din cele interne pot fi semnate electronic.

Eliminare semnăturii olografe

Și primarul Emil Boc a discutat despre transformările care au loc în Cluj-Napoca la nivel digital. Acesta a anunțat pe data de 16 iunie, faptul că 770 de funcționari din Cluj-Napoca dispun de semnătura digitală.

„La prima vedere, acest lucru pare imposibil, dar asta este frumusețea vremurilor în care trăim, când imposibilul devine posibil. Astăzi, la ora la care vorbesc, toți funcționarii Primăriei dețin semnătură electronică digitală, compusă din două componente: o semnătură digitală calificată pentru 770 de funcționari care semnează acum olograf diverse acte, ei de astăzi toți semnează tot digital.

Mai sunt și restul, femeile de serviciu, portarii și alți angajați care au semnătură electronică avansată pentru a-și face diverse acte: cereri de concediu ș.a.m.d. Astfel încă, noi suntem în măsură ca la toți, dacă am avea și de cealaltă parte corespondență să trimitem și să facem doar digital”, a declarat Emil Boc în cadrul emisiuni de știri de la antena3.ro.

Tot miercuri, 16 iunie, Emil Boc a declarat faptul că drumul spre digitalizare nu poate fi oprit. „Nici în România, nici în Europa și cu atât mai mult, într-un oraș ca Cluj-Napoca, unde dorim să accelerăm și să aducem cetățenii să folosească cât mai mult cu putință semnătura electronică și comunicarea electronică, digitală.

Primăria emite în jur de 522 de documente, de la adeverințe, până la autorizații, de la dispoziții până la informări. În privința documentelor interne, un procent de 85% sunt emise în format digital, astăzi, iar externe, sunt un procent de 55%.

În total, primăria are un procent de 65% din documente care circulă în format electronic, în interior 85%, în afară doar 55%. Aici este mesajul nostru adresat celor din afară, pentru a ne ajuta să simplificăm, astfel încât să fim prima «Primăria digitală» din România. Pentru asta avem nevoie și de o modificare a cadrului legislativ, dar și de participarea tuturor actorilor care contribuie la viața digitală”, a afirmat Emil Boc.

Sursa: Monitorulcluj.

Total
1
Shares
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole pe aceeași temă