Cluj-Napoca, model pentru orașele din România. Gest superb făcut de o echipă de voluntari. Hainele second-hand le aduce elevilor de la sat calculatoare noi

Sursa foto: Unsplash

O echipă de voluntari de la JCI Cluj și-au propus să dovedească încă odată de ce municipiul Cluj-Napoca este de multe ori exemplu pentru orașele din România. Dornici de muncă și de schimbare, tinerii voluntari organizează un târg unde se vor vinde haine pe care oamenii nu le folosesc, iar banii adunați vor merge pentru elevii de la sate care nu sunt în pas cu tehnologia când vine vorba de timpul petrecut la școală.

Cum funcționează ReClothing

JCI Cluj dă startul unei noi inițiative, de data aceasta în domeniul sustenabilității. Proiectul ReClothing își propune crearea unui cadru de conștientizare a unei probleme cu care societatea se confruntă – modul în care “consumăm” haine – și, în același timp, oferirea unor soluții pentru a o reduce.

Ideea din spatele proiectului ReClothing

Industria textilă se situează pe locul al doilea în topul celor mai mari poluatori din lume: folosește cantități enorme de produse naturale, în timp ce generează emisii de carbon care amplifică schimbările climatice. Anual, în lume se produc circa 150 de miliarde de articole de îmbrăcăminte. Însă 95% din deșeurile textile ar putea fi refolosite, repurtate sau reciclate.

Statisticile ne indică faptul că o persoană cu venituri medii cumpără cu până la 60% mai multe articole de îmbrăcăminte față de acum 15 ani. Mai mult, în acea vreme hainele erau păstrate pentru o perioadă de timp de două ori mai lungă decât în prezent.

„Este absolut necesară o schimbare”

„Statisticile ne arată faptul că este absolut necesară o schimbare. Pe noi ne unește dorința de implicare și vrem să venim cu idei creative și eficiente de fiecare dată când identificăm o necesitate în jurul nostru. De aceea am ales să educăm comunitatea și să mobilizăm oamenii să acorde o importanță mai mare alegerilor vestimentare: vrem să îi încurajăm să cumpere mai puțin și de calitate, să recondiționeze hainele de care s-au plictisit și să vândă sau să doneze produsele de care nu mai au nevoie”, spune Ovidiu Lădar, membru JCI.

Sistemul din spatele ReClothing


Inițiativa ReClothing include 3 componente: o campanie de awareness, acțiuni de colectare haine, care ulterior sunt donate către comunitățile cu posibilități materiale reduse sau sunt reciclate, dar și evenimente punctuale precum târguri.

Locația ReClothing: Parcul Iulius Mall (în incinta Iulius Mall dacă vremea va fi nefavorabilă)

Prima acțiune are loc în 20 și 21 iulie, în parcul care aparține de centrul comercial din Gheorgheni (Iulius Parc), unde se pregătește un târg (tip yard sale) prin care organizatorii își propun să demonstreze întregii comunități că hainele care au avut înainte un alt proprietar merită o a doua șansă.


Total
1
Shares
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole pe aceeași temă