Campania de vaccinare stă pe loc în România

valul IV
Sursa foto: Mediafax

Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, a declarat marți, în cadrul unei conferințe de presă, faptul că, câteva dintre centrele de vaccinare vor fi sistate temporar, iar 70 de centre se vor închide din cauza numărului scăzut de vaccinări din ultimele săptămâni. De asemenea, acesta anunță că se va trece la vaccinare în mediu rural.

Oamenii nu se mai vaccinează

„Este foarte important să avem un echilibru între cantitatea de vaccinuri care este livrată României şi consumul vaccinurilor. După cum ştim, în ultimele săptămâni s-a înregistrat o reducere progresivă a numărului de persoane vaccinate cel puţin cu doza unu, în condiţiile în care s-au menținut livrările conform calendarului propus, cu un număr important de doze, aşa încât la acest moment avem un procent de circa 60% de rată de consum, de utilizare a vaccinurilor recepţionate de România, din aproape 15 milioane de doze.”, a declarat Valeriu Gheorghiță în cadrul conferinței de presă.

Conform declarației lui Valeriu Gheorghiță, în circa 45% din cazuri centrele vaccinau la mai puțin de jumătate din capacitatea fluxului. De aceea, s-au propus următoarele măsuri către fiecare direcție de sănătate publică județeană:

  • fie de reducere a programului de lucru și disponibilizarea echipelor mobile către activități de vaccinare cu sprijinul lor, în mod deosebit în rural sau alte tipuri de activități de vaccinare de tip maraton sau alte evenimente în locații atipice;
  • sau chiar sistarea temporară a activității pentru anumite centre.

„Nu ne dorim închiderea definitivă a centrelor de vaccinare pentru că este foarte greu de anticipat care va fi evoluția din punct de vedere epidemiologic în următoarele luni și atunci este important să avem și resursa umană disponibilă, dar să avem și locația, și centrele care să fie pregătite să fie reactivate la nevoie.”, a afirmat Valeriu Gheorghiță.

Totuși, ca urmare a propunerilor primite de la direcțiile de sănătate publică, se vor lua următoarele măsuri:

  • în 11 centre de vaccinare activitatea va fi sistată temporar;
  • se reduce programul de lucru în 127 centre de vaccinare;
  • se vor închide 70 de fluxuri din centre de vaccinare care aveau peste trei sau peste patru fluxuri și la care activitatea era redusă și concordantă cu numărul de fluxuri care au rămas active.

Vaccinarea se va îndrepta către sate

Dacă în centrele din marile orașe oamenii nu se vaccinează, oficialii s-au gândit să îndrepte campania spre sate prin dezvoltarea conceptului „Orașul vaccinează satul”. Astfel că, în cele peste 2.862 de comune de la nivelul țării se dorește ca în perioada lunii următoare să existe echipe de vaccinare care să asigure procesul de vaccinare în fiecare localitate în parte.

Se vor derula o serie de activități în această săptămână în care se va crea un plan de acțiune care va fi comunicat către fiecare județ cu un desfășurător, așa încât să existe zilnic echipe mobile în localități.

„Este important ca într-o perioadă de circa o lună, o lună și jumătate să asigurăm trecerea, repet, prin fiecare localitate în parte, pentru că perspectiva unui nou val de îmbolnăviri, în special în sezonul rece, în toamnă, este cât se poate de clară și foarte probabil că varianta Delta a tulpinii virale SARS-COV- 2 are toate caracteristicile să devină variantă dominantă și din acest punct de vedere este important să asigurăm accesul la vaccinare a tuturor oamenilor, care evident își doresc să se vaccineze.

Vom informa pe toate canalele oficiale reprezentanții autorităților locale, primarii, tocmai pentru a colabora cu reprezentanții direcțiilor de sănătate publică în perspectiva asigurării accesului la vaccinare și pentru a pune la comun toate resursele, atât de la nivelul județului, cât și de la nivel local, pentru a facilita procesul de vaccinare.”, a mai afirmat acesta.

Total
1
Shares
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole pe aceeași temă