Andrei Baciu: „Certificatul digital european pentru COVID va apărea la 1 iulie”

Andrei Baciu,  secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, a anunţat joi faptul că certificatul verde digital european pentru COVID-19 va fi utilizabil în România din data de 1 iulie. Această veste a venit imediat după ce miercuri Parlamentul European a aprobat definitiv certificatul digital al UE privind COVID-19.

Ce declară secretarul de stat

„Certificatul digital european pentru COVID va apărea la 1 iulie şi are rolul de a facilita călătoriile între statele membre la nivel european. Chiar astăzi a avut loc o şedinţă cu toate instituţiile implicate pentru a finaliza toate detaliile necesare. Statul român va face acest lucru. Va fi un website prin care acest certificat va putea fi descărcat pentru cele trei situaţii (vaccinat, testat sau vindecat – n.r.) începând cu data de 1 iulie. Nu există în momentul de faţă în România posibilitatea folosirii acestui certificat. Oficial, în România, acest certificat digital european pentru COVID-19 va deveni operaţional la 1 iulie. O să fie un QR code, o să-l avem şi pe telefon şi se vor evita cozile la graniţă”, a declarat Andrei Baciu la Senat.

Ce este certificatul digital al UE privind COVID-19?

Certificatul digital privind COVID este o atestare a faptului că:

  • o persoană fie a fost vaccinată împotriva COVID-19;
  • fie s-a testat și are un rezultat negativ;
  •  fie a avut COVID-19 și s-a vindecat.

Acesta va facilita libera circulație a cetățenilor în Uniunea Europeană, în condiții de siguranță, pe durata pandemiei de COVID-19. Acesta va fi gratis, se va putea folosi fie în format electronic și/sau tipărit și va fi valabil în toate țările  care aparțin Uniunii Europene.

De asemenea, pentru cei care nu se vor vaccina, accesul nu va fi restricționat în UE. Certificatul digital european nu va fi o condiție obligatorie pentru libera circulație.

Total
101
Shares
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole pe aceeași temă